hovedpine

Forekomst

Ifølge sundhed.dk har 99% kvinder og 93% mænd hovedpine mindst en gang i løbet af livet, og 8 ud af 10 personer oplever at have hovedpine inden for det sidste års tid. Det anslås at mere end 0,5 million mennesker har hovedpine min. en gang om ugen, og giver ca 3 mio. sygedage om året på arbejdsmarkedet.

Symptomer på hovedpine

 • Trykkende spænding/smerte som et bånd omkring hovedet
 • Smerter fra bageste del af hovedet og opover
 • Spændinger i panden
 • Nakkespænding og nedsat bevægelighed i nakke. Læs om nakkesmerter her
 • Svimmelhed og kvalme
 • Høre- eller synsforstyrrelser (migræne)

Spændingshovedpine

Spændingshovedpine er en af de mest almindelige smertetilstande, der forekommer, og der ses dobbelt så mange kvinder som mænd med spændingshovedpine. Hovedpine er også en af de tilstande, vi behandler allermest på klinikken, og vi har stor succesrate med denne diagnose.
Spændingerne og smerterne beskrives ofte som et bånd rundt omkring hovedet, der trykker. Der kan være spændinger omkring panden og øjet. Smerterne kan også komme fra dura i baghovedet, som er det yderste lag af de tre membraner, der omgiver hjernen og rygmarven samt underside af tentorium, som er en af membranerne i hovedet. Her kan kraniel osteopati (kraniosakral terapi) gøre underværker.
Nerven fra C2 (2. nakkehvirvel), forsyner bagsiden af hovedet og kan give spændinger. En afklemning kan forekomme fra øvre del af nakken samt de suboccipitale muskler eller mellem halsmusklerne såsom SCM (sternocleidomastoideus).

Har du prøvet en osteopat før? Vi er specialiseret i at undersøge hvilke områder, der giver dine symptomer og hjælpe dig af med dem!

Spændinger i kæben

Spændinger omkring C2 (øvre nakke), kan også medføre til kæbespændinger. Fra nervegrenen C2 udspringer nerven “Great auricular nerve,” som forsyner området af kæben foran øret. Derudover har C2 en indflydelse på vores 5. kranienerve “Trigeminus”, som forsyner vores tyggemuskler som Masseter musklen og Pterygoideus lateralis.
Dette er årsagen til at mennesker med kæbespændinger ofte har dem samtidig med spændingshovedpine.
Som osteopat er vi uddannet i at lokalisere årsagen til dine smerter, og med sikre og effektive teknikker, frigøre nerver, led og muskler, så kroppen bedre kan arbejde mod homeostasis.

nakkesmerter

Migræne

Migræne kan være arveligt og optræder ofte inden 45 års aldere. Patienter oplever ofte, at de kan mærke, når et anfald er på vej. Her er det en god ide, at sørge for ro og prøve at få sovet i et mørkt rum.
Symptomerne kan variere meget, men ofte ses stærke smerter, der føles pulserende og ofte kun den ene side af hovedet. Dog kan de også opleves på begge sider. Migræne er ofte ledsaget af kvalme/opkast, og nogle mennesker oplever det, man kalder aura. Dette kan være lys, lyd og høreforstyrrelser, som kan opleves inden et migræneanfald rammer.
Ved et migræneanfald sker der det, at blodkarrene udvider sig, og nerverne omkring blodkarrene bliver irriteret, og sender nocieptive smertesignaler til hjernen. Et migræneanfald kan vare alt fra få timer til flere dage, hvorfor det kan være ret invaliderende.

Klyngehovedpine (Hortons hovedpine)

Denne type hovedpine ses hos ca 1 ud af 1000 danskere, og kan kendes på dens kraftige smerter omkring eller bag det ene øje. Ofte vil øje på samme side løbe i vand og næsen stoppe til eller løbe. Denne type hovedpine kommer typisk i 20-40 års alderen, og kaldes klyngehovedpine, da den kommer på samme tidspunkt af døgnet i en periode for derefter at stoppe. Den kan forekomme 1-2 gange om året og hos nogle er den kronisk året rundt. Et anfald varer typisk mellem 30- 90 min ad gangen  og kommer i er periode på 1-3 måneder af gangen.

Trigeminus neuralgi

Her ses en påvirkning af den 5. kranienerve Trigeminus, som følge af en udvidelse af blodkarrene, der dermed trykker på en af nervegrenene til ansigtet. Nerverne registrerer bla. berøring og smerte omkring områderne af ansigtet. Dette ses som meget kraftige smerter i områder omkring ansigtet. Symptomerne kan komme og gå og udløses ofte af let berøring, vind på ansigtet eller tandbørstning.

Andre årsager til hovedpine

 • medicinoverforbrug
 • alkohol
 • bihulebetændelse
 • forhøjet blodtryk
 • tumor og hjerneblødning

Osteopati og hovedpine

Hos Sydkystens osteopat har vi en uddannelse som osteopat og fysioterapeut, så du er i trygge hænder.
Vi har en bred viden om årsagsammenhænge i kroppen og bruger vores brede anatomiske viden til at lokalisere os frem til årsagerne for dine smerter. Din hovedpine er ikke kommet uden nogen grund og har meget vel bygget sig op over længere tid. Netop derfor vil vi spørge grundigt ind til dit hovedpine forløb samt gamle skader, ulykker og operationer. Vores krop vil altid kompensere, for at du kan klare dig bedst uden smerter, men der kan komme et tidspunkt, hvor dette ikke er muligt. Så opstår smerterne.
Vi brænder for vores fag og der er ikke noget mere tilfredsstillende end at hjælpe en anden person få det bedre.
Skal vi hjælpe dig? Så kontakt klinikken.

Hvad kan du selv gøre

 • Lette øvelser med stræk af nakke, hals- og skuldermusklerne. Læs om skuldersmerter her
 • Styrketræning af de små muskler omkring nakke og hals
 • Motion
 • Sørge for masser af søvn og ro
 • Drik rigeligt med vand
 • Tage det første og største skridt og kontakte os, så vi kan hjælpe dig. Det er det, vi er her for.

Skal vi hjælpe dig, så send os en mail