På klinikken møder jeg ofte patienter ondt i hoften og smerter på ydersiden af hoften. Når man trykker på knoglefremspringet “trocanter major”, vil der være genkendelige smerter svt det område, hvor trocanter slimsækken sidder. Hos lægen vil du typisk få diagnosen “trocanter bursitis”.
Hoftesmerter rammer oftest folk over 60 år og på klinikken ser jeg flest kvinder med hoftesmerter. En af forklaringerne på kønsforskellen skal ses i de bredere bækkener, som kvinder er født med samt kvinder, der har gennemført en fødsel tidligere i livet.
Ved scanning af ydersiden af hoften, ses der inflammation af slimsækken ved trocanter knoglen ved 4-46% af tilfældene og mellem 18-50% har smerter grundet irritation af ballemusklerne gluteus medius og minimus. Læs mere her
Hos lægen vil nogle patienter blive tilbudt en blokade i slimsækken, som kan hjælpe en del ved at fjerne inflammationen i slimsækken. Til gengæld oplever jeg ofte, at hoftesmerterne kommer igen, da der ikke er taget hånd om problemet. Slimsækken bliver typisk irriteret når der er en dysfunktion i ballemusklerne.
I nogle tilfælde stammer hoftesmerterne fra øvre del af lænden ved Th11-L1. Man kalder det Maigne Syndron og herfra udspringer de øvre cluneal nerver. Disse nerver forsyner øvre del af ballen, ydersiden af hoften samt lysken. Netop de steder, folk med ondt i hoften oplever som problemområderne.
Hoften er et kompliceret område, netop da der kan være mange årsager til problemer i området. Ikke sjældent er der flere problemstillinger samtidig, som giver patienten de symptomer, hun præsenterer med.
På klinikken vil jeg palpere mig frem til hvilke strukturer, der giver smerter. Herefter udfører jeg specifikke muskeltests omkring hoftemusklerne, for at finde ud af hvilken muskler der over- eller underspænder. Herefter benytter jeg ofte P-DTR behandling til at behandle de dysfunktionelle receptorer samt osteopatiske teknikker. Målet med behandlingen er, at påvirke det sensoriske input fra hoften op til hjernen, så denne ikke reagerer med at give dig spændinger og smerte i området. Nogle gange vil du få specifikke træningsøvelser eller udspændingsøvelser, du kan lave derhjemme. Men det er vigtigt at huske, at det ikke er alle muskler, der gør ondt, der skal strækkes.
Find klinikken på Google Maps